6 Tips för dig som vill rekrytera sommarpersonal - Uniflex
Registrera CV

Rekrytera sommarpersonal – 6 Tips för dig som söker anställda

Nu har sommarvärmen nått flera delar av landet och kanske är du redan klar med sommarbemanningen för i år. Kanske blev det inte riktigt som du hade tänkt dig? Genom att till exempel anställa dina kollegors barn hinner du sällan säkerställa om de har den rätta kompetensen eller passar in på företaget. En quickfix löser oftast inte ett långsiktigt behov.

Det här är Uniflex VD Jan Bengtssons bästa tips när du ska planera din bemanning inför sommaren.

1. Var ute i god tid

Jag förstår att det känns konstigt att börja tänka på rekrytering till sommaren när du precis städat ut julen, men faktum är att det är redan i januari som ni borde sätta planen för hur det ska gå till och vilka behov ni kommer att ha under semesterveckorna.

2. Gör en behovsanalys

Innan planen är satt behöver du göra en behovsanalys för att ta reda på hur behovet ser ut och vad ni behöver täcka upp med inför sommaren.

3. Kontakta tidigare vikarier

Börja med att ta kontakt med de som har arbetat hos er tidigare, och som ni trivdes med. Kanske finns det någon som precis avslutat sina studier och som gärna vill jobba hos er igen. Det finns en stor fördel i att anställa bekant personal som känner till din verksamhet sedan tidigare – startsträckan blir inte så lång, och dessutom stannar ni top of mind!

4. Tänk långsiktigt

Fastna inte i tanken på att ni enbart ska fylla ett behov i sommar, utan tänk ett steg längre. Kan personen komma in och jobba även under hösten och julen? Personen kanske studerar och kan börja arbeta hos er efter det? Se rekryteringen inför sommaren som employer branding och en satsning på framtiden. Det blir en möjlighet att hitta kandidater inför framtida rekryteringar.

Läs mer om sommarbemanning här!

5. Se till att synas

Se till att finnas på arbetsmarknadsdagar och skicka ut information till högskolor, universitet och yrkeshögskolor för att komma i kontakt med dem som studerar eller tar examen till sommaren. Inom svårtillsatta tjänster är många nyexaminerade studenter högt eftertraktade – se till att skapa kontakt med intressanta kandidater tidigt.

6. Gör en ordentlig introduktion

När du väl hittat och tillsatt tjänsterna för sommaren är det viktigt att ta sig tid att introducera de nya kollegorna. Sätt igång redan i maj för att göra dem startklara – med ett intromöte och en fika för att förbereda dem inför arbetet och etablera kontakt med sin chef, handledare eller mentor.

Utmaningen kring sommarjobb brukar inte bara handla om att man skjuter upp planeringen, utan det kan också vara att man inte har tiden som krävs att lägga på alla förberedelser. Då är det viktigt att ta hjälp av någon som kan, istället för att vänta med rekryteringen till sista sekunden.

Vi på Uniflex har lång erfarenhet från bemanning och rekrytering, och har tillgång till breda nätverk som kan vara till nytta för dig när du ska hitta personal inför sommaren. Vi kan hjälpa till med allt från målgruppsanpassad annonsering och utföra personlighetstester till att ha hand om hela rekryteringsprocessen.

Vill du ha hjälp att hitta lämpliga kandidater, eller har du några andra funderingar kring bemanning inför sommaren? Lämna ditt intresse i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Kontakta oss - Företag