4 tips för spontan telefon intervju & avstämningsamtal - Uniflex
Registrera CV

Avstämmningsamtal/telefonintervju – Förbered dig med våra tips

Jobbintervju på väg till bussen? Idag är det som jobbsökare vanligt att bli uppringd för en kort avstämning som ett första steg innan du blir inbjuden till en personlig intervju. Det kan kännas nervöst att bli uppringd helt utan förvarning, men det finns också flera fördelar med att få tala med rekryteraren över telefon innan ni träffas på en intervju. Det ger dig en chans att presentera dig och förtydliga din ansökan utan att behöva oroa dig över detaljer i det sociala mötet. Saker som att hitta rätt, komma i tid, handslag, ögonkontakt och andra detaljer, som trots att de inte har något med din kompetens att göra, kan orsaka nervositet och påverka din förmåga att göra ett gott intryck. Att ha ett avstämningssamtal innebär också att du får möjlighet att ställa frågor om jobbet och slipper lägga tid på onödiga resor om det är ett jobb som du i slutändan inte vill ha.

Hur kan jag då förbereda mig inför en jobbintervju när jag inte vet när jag kommer bli uppringd?

Att som jobbsökare bli överraskad när rekryteraren väl ringer är du inte ensam om. Om du redan när du ansöker om jobb tänker igenom nedan saker så blir du förhoppningsvis inte lika stressad när det väl sker!

 

  • Var ärlig om rekryteraren frågar ifall du har tid. Det är okej att fråga hur lång tid samtalet förväntas ta! Behöver rekryteraren mer tid än vad du har just nu kommer du troligtvis presentera dig själv på ett bättre sätt när du har mer tid.
  • Ta telefonintervjun på allvar. Den är lika viktig som ett personligt möte och är din första chans att berätta om dina ambitioner och meriter för att ta dig till nästa steg i urvalet. Det är också ett väldigt bra tillfälle för dig att avgöra om du vill ha jobbet eller inte.
  • Fråga ifall du inte hörde vilket företag eller jobb rekryteraren ringer om! Trodde du att det var en telefonförsäljare som ringde och var inte fullt fokuserad i början av samtalet? Har du dessutom sökt flera jobb kan det vara svårt att veta vilket jobb rekryteraren pratar om. Fråga!
  • Ta det lugnt! Det är helt okej att fundera innan du svarar eller att fråga ifall du inte förstår.

Blir du inbokad på en intervju och vill förbereda dig? Läs vår rekryterares bästa intervjutips här!

Har du inte sökt något jobb ännu? Kolla in våra lediga tjänster här!